Župnijsko romanje na Malto jesen 2024

Otok izjemne zgodovinske dediščine in malteških vitezov

6. – 9. oktober 2024

1. dan: Ajdovščina-Trst-Malta-Mdina-Rabat-Mosta

Odhod ob 07.00 proti tržaškemu letališču in polet na Malto. Po pristanku se bomo odpeljali do stare prestolnice Mdine, ki je bila središče malteškega plemstva in je pravi biser srednjeveške arhitekture s stolnico sv. Petra in Pavla in drugimi pomembnimi zgradbami. Nekaj prostega časa za nakup srebrnih izdelkov. V bližnjem Rabatu bomo videli katakombe sv. Pavla, za konec dneva pa si bomo v Mosti ogledali tretjo največjo kupolo v Evropi, ki je kopija rimskega panteona. Maša. Večerja in nočitev.

2. dan: Otok Gozo-Victoria-Ghijun

Zajtrk. Odpravili se bomo proti romarski cerkvi v Meliehi in z ladjo odpluli na otok Gozo ter tu spoznali glavno mesto Victorio z znamenito stolnico in citadelo. Naslednja postaja na naši poti bo Ghijun z neolitskimi templji iz kamene dobe in skalnimi votlinami nimfe Kalipso. Na Gozu je poznana romarska pot Ta’pinu, ki jo bomo obiskali, nekaj časa pa preživimo še v romantičnem zalivu Marsalforn. Najbolj značilni otoški izdelki so volnene pletenine, ki jih bomo našli na tamkajšnjih stojnicah. Med ogledi maša. Proti večeru se vrnemo v hotel. Večerja in nočitev.

3. dan: Valletta

Zajtrk. Zjutraj nas čaka prijeten sprehod ob morju iz St. Juliansa do Slieme, kjer se vkrcamo na trajekt in prečkamo zaliv ter prispemo v prestolnico Malte. Čaka nas ogled Vallete, katere staro mestno jedro skriva kopico zanimivosti: cerkev sv. Janeza z grobnico malteških vitezov, cerkev Pavlovega brodoloma, srednjeveško utrdbo, stolnico sv. Pavla, trdnjavo sv. Elme, židovski geto. Ustavili se bomo tudi v teatru Manoel, ki je eden najstarejših v Evropi in skriva veliko zanimivosti in bogastva. Posebno doživetje bo obisk palače Velikega mojstra, kjer domuje slavni orožarski muzej s preko 5.000 kosi originalne viteške opreme.Popoldan nekaj prostega časa in nato vrnitev z avtobusom do hotela. Maša, večerja in nočitev.

4. dan: Tromestje-Marsaxlokk-Modra jama-Malta-Benetke-Ajdovščina

Zajtrk. Maša. Obiskali bomo tako imenovano tromestje (Vittoriosa-Cospiqua-Senglea), ki nam bo s svojimi utrdbami in drugimi zanimivimi zgradbami zlahka pričarali srednjeveško vzdušje. Malteški vitezi so svoje prve domove zgradili prav v Vittoriosi. Nato obiščemo slikovito ribiško vasico Marsaxlokk, kjer bomo opazovali značilne malteške pisane ladjice. Tu lahko na kakšni od številnih stojnic kupimo nekaj lokalnih dobrot. Za konec se odpeljemo do Modre jame, ki jo obdaja kristalno čisto morje. Po želji vožnja z ladjico. Odhod proti letališču in polet v Benetke, od koder se z avtobusom vrnemo v Ajdovščino.

Program Malta jesen 2024 [PDF]

CENA: 659 evrov
VKLJUČUJE:
letalski prevoz, letališke pristojbine, ročno prtljago na letalu (10 kg), prevoz do letališča in nazaj, 3 x prenočevanje z zajtrki v hotelu 3***, 3 x večerja, prevoze po Malti, trajekt na otok Gozo, slovenskega vodnika, duhovno vodstvo;
DOPLAČILO PO ŽELJI: enoposteljna soba 130 evrov, vstopnine, večji kovček na letalu (20kg) 50 evrov.