Šolske sestre

Redovna skupnost šolskih sester svetega Frančiška Kristusa Kralja

V župniji Šturje je tudi redovna skupnost, ki pripada mariborski provinci Kongregacije šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja

Sestrska skupnost

    S. Milena Zdešar je hišna predstojnica in katehistinja. Tel. 051-233-841
  • S. Ema Alič ima verouk in druge dejavnosti v naši in okoliških župnijah. Tel. 040-637-755
  • S. Milka Saje skrbi za urejenost hiše, vrta in okolice. Tel. 031-418-998
  • S. Otilija Kovšca pomaga v gospodinjstvu. Tel. 031-701-880
  • Kličete lahko tudi na stacionarni telefon 05-36-62-032

Temeljno poslanstvo

Temeljno poslanstvo sester je molitev in pričevanje za navzočnost Boga med nami, saj je on tisti, ki jih združuje v sestrsko skupnost. Trikrat na dan se sestre zberejo k molitvi v hišni kapeli, ki je posvečena Angelom varuhom (žegnanje oz. šagra je 2. oktobra). Občasno imajo tudi sveto mašo.

Pri molitvi in sveti maši se jim lahko pridružite. Po predhodnem dogovoru lahko v hiši in kapeli preživite dan samote ali zbranosti.

Apostolske dejavnosti

Poleg sodelovanja v župniji Šturje pri katehezi, skupini animatorjev in petju so sestre vključene v skupino Večerna zarja in v skupino liturgičnih bralcev ter prinašajo obhajilo ostarelim in bolnim v Dom starejših občanov.

Pogled v preteklost

Pokojni župnik iz Šturij, g. Bogomir Berce, je leta 1969 zaprosil slovenske šolske sestre iz Trsta, da bi mu prišle na pomoč za delo v župniji: katehezo, orglanje in urejanje cerkve. Sestre so se odzvale in kupile hišo na Idrijski cesti. G. škof dr. Janez Jenko je želel, da bi podružnico prevzela mariborska provinca šolskih sester. To se je zgodilo leta 1970. Sestre so poleg domače župnije prevzele katehezo tudi v Ajdovščini in za krajši čas tudi v nekaterih okoliških župnijah. Da bi se mogle posvetiti še drugim oblikam versko-vzgojne dejavnosti, so povečale in preuredile hišo. V preteklosti so tu organizirale in večinoma tudi vodile duhovne vaje, dneve zbranosti in gospodinjske tečaje za osnovnošolska dekleta.