Župnijski zbor Filipa Terčelja Šturje

Mešani zbor Župnije Šturje je prijateljska, radostna skupnost, ki združuje ljudi z veseljem do petja in glasbe ter tako uresničuje vodilo o razvijanju talentov. Ker je oznanjevalna moč glasbe zelo velika, poglobljeno posreduje z njej lastno govorico evangeljsko sporočilo veselega upanja. Mešani zbor prepeva vsako nedeljo pri sv. maši za župnijo ter pri vseh cerkvenih praznikih in slovesnostih. V slovo zapoje na pogrebih, za srečo na porokah, v zahvalo pri obletnicah, izvaja tematske koncerte kot so božični, postni koncert, koncert »skozi cerkveno leto«, ipd. Obvlada širok repertoar sakralnih skladb in več kot dvajset maš. Programsko sledi tradicionalnim skladbam, poseže pa tudi po novih in mnoge krstno izvede. Večkrat je prepeval izven domače župnije, tudi v tujini. Del repertoarja je zbor »zapisal« na treh zgoščenkah. Na leto sodeluje pri 110 dogodkih in javno zapoje okrog 900 skladb. V zboru je enainštirideset pevk in pevcev, pojejo pod vodstvom Marinke Šuštar, orgle pa igra Matej Marc.


DOGODKI

»BELA NEDELJA« V ŠMARJAH PRI KOPRU

V nedeljo, 2. oktobra 2022, je zbor prepeval v župnijski cerkvi v Šmarjah pri Kopru.

Župnija je praznovala 800 letnico posvetitve prvotne cerkve, umestitev 250 let starega kipa Device Marije z Jezusom na glavni oltar ter posvetitev novega daritvenega oltarja. Sveta maša je bila ob 15.00. Ob somaševanju sosednih duhovnikov, prisotnosti narodnih noš in številnih vernikov, jo je vodil škof Jurij. Med mašo je posvetil nov daritveni oltar ter blagoslovil glavni oltar in ambon. Po sveti maši je bila procesija z Marijino sliko po vasi z zanimivo krajevno
značilnostjo. Navada je, da iz oken visijo beli prti, okrašeni s čipkami. Zaradi njih imenujejo to nedeljo, ki je njihova šagra, bela nedelja, čeprav nima nič skupnega z velikonočnimi prazniki.

»Terčeljevci« smo se z veseljem odzvali vabilu, sodelovali pri obredu s petnajstimi zborovskimi skladbami in bili navdušeni nad organiziranostjo in gostoljubnostjo krajanov.

GORIŠKA ZBOROVSKA SREČANJA

Že drugič v dveh letih je Zveza kulturnih društev Nova Gorica povabila šturski župnijski mešani zbor na Goriška zborovska srečanja. Tokrat so pevci izvedli Koncert sakralne glasbe v cerkvi sv. Silvestra v Šempasu. Rdeča nit koncerta so bile spet maše skladatelja Jožeta Trošta, ki v letošnjem letu praznuje 55 let duhovništva. Vedno znova smo mu hvaležni za njegov skladateljski opus. Njegovi mašni stavki so se prepletali z biseri slovenskih sakralnih zborovskih pesmi, med katerimi so prevladovale Marijine. Številni poslušalci so bili navdušeni nad zvokom in kondicijo zbora, raznolikostjo programa ter pevci solisti, ki so bili: Majda Božič, Petra H. Gregorc, Metka Gobec, Marko Kete in Evgen Pregelj. Z zborom so sodelovali: oboistka Anamarija Vuga, organist Klemen Lozar in Ana Trošt, ki je odigrala večino orgelskih partitur.

TRI ZGOŠČENKE

V času korone, v zatišju cerkvenih obredov, kulturnih in vsakršnih skupinskih dogodkov, Zbor Filipa Terčelja ni miroval. Zagnani posamezniki so iz arhivskih posnetkov zbora sestavili tri cedeje, ki bodo trajni spomin našega časa. Čeprav je glasba najbolj prosojna umetnost, ki obstaja samo v zvočnih valovih, tehnika omogoča, da te valove lahko ulovimo, »zapišemo« in tako tudi ohranimo. Ponosni smo, da nam je uspelo. Prva zgoščenka, narejena novembra 2020, je posnetek koncerta sakralnega abonmaja, druga (december 2020) z naslovom Pri jaslicah, je božična, v tretji, Od trpljenja do vstajenja (marec 2021), pa prevladujejo postne pesmi, ki jih zaključuje nekaj velikonočnih.

Zahvaljujemo se vsem zunanjim sodelavcem in gospe Lidiji Terčelj.

BOŽIČNI KONCERT

Krajevna skupnost in podružnica Veliki Dol na Krasu v župniji Dutovlje je 27. decembra 2019 organizirala tradicionalen Božični koncert, na katerega so povabili šturski zbor. Najprej je šest božičnih pesmi zapel združeni cerkveni zbor Veliki Dol in Gorjansko, ki ga je ob spremljavi Lea Čotarja vodila Metka Colja Petelin, v nadaljevanju pa je Zbor Filipa Terčelja zapel štirinajst božičnih umetnih in ljudskih pesmi v priredbah. Cerkev je bila polna poslušalcev, ki so z zanimanjem prisluhnili znanim in manj znanim skladbam. Ob čarobnosti jaslic, lučk in prazničnih dni se je s skupno izvedbo Gruberjeve Svete noči koncert zaključil.

TERČELJEV SHOD

V nedeljo, 20. oktobra 2019, je bil v cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi deseti Terčeljev shod. Zbor Filipa Terčelja župnija Šturje je sodeloval pri bogoslužju in po njem, ko je praznično, z recitacijami in petjem sklenil jubilejni shod. Vsako leto zbor na shodu zapoje novo pesem na Terčeljevo besedilo. Letos sta prvič zazveneli Gospodov dan skladatelja Lojzeta Bratuža in Sveti večer v uglasbitvi Andreja Makorja.

GORIŠKA ZBOROVSKA SREČANJA

V okviru Goriških zborovskih srečanj, v organizaciji Zveze kulturnih društev Nova Gorica, so pevci Zbora Filipa Terčelja župnija Šturje 19. oktobra 2019 izvedli v cerkvi sv. Danijela v Dornberku celovečerni koncert. Izven domače cerkve je zbor prvič prepeval pod novim imenom. Z zborom sta sodelovala organistka Ana Trošt in klarinetist Miha Grmek Seražin. Na koncertu je bil tudi skladatelj Jože Trošt, ki je v letošnji pevski sezoni osemdesetletnik. Zbor mu je čestital z izvedbo njegovih skladb. Skladatelj je bil te pozornosti vesel in je zbrano sledil prepevanju. Na sporedu so bile še skladbe Lukmana, Makorja, Missona, Strmčnika, Jereba, Močnika, Luževiča, Zangla, Gruberja in Vodopivca. Veliko število navdušenih poslušalcev je dalo koncertu poseben pečat.

SLOVENSKE ŠMARNICE PRI GOSPE SVETI

Mešani zbor naše župnije se je v nedeljo, 26. maja, odzval vabilu Katoliške cerkve Koroška iz Avstrije na slovesnost ob zaključku šmarničnih pobožnosti. Zboru se je pridružil poln avtobus šturskih romarjev. Tradicionalne prireditve, ki je vsako leto v najstarejši slovenski božjepotni cerkvi pri Gospe Sveti pod naslovom Slovenske šmarnice pri Gospe Sveti, se udeležijo romarji iz Roža, Podjune in Zile ter Slovenije.

Šturski romarji smo imeli v župnijski cerkvi v Tinjah nedeljsko sv. mašo. Daroval jo je župnik, g. Zoran. V Katoliškem domu prosvete Sodalitas, bolj znanem kot Dom duhovnih vaj, smo si ogledali kapelo z mozaiki p. Marka Rupnika. Upodobitve zavetnikov Evrope, sv. Benedikta, sv. Cirila in Metoda ter sv. Janeza Pavla II, so bile na dan volitev v Evropski parlament še posebej aktualne. Naj bodo naši priprošnjiki za mir in razumevanje med narodi!

Odpeljali smo se proti Gospe Sveti, kjer so se Slovenske šmarnice začele z opoldansko sveto mašo, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil tinjski rektor Jože Kopeinig. Nadaljevale so se ob dveh popoldan s sakralnim koncertom. Prepevala sta Cerkveni zbor Loče z avstrijske Koroške pod vodstvom Simona Treisniga in naš zbor. V programu obeh so prevladovale Marijine zborovske pesmi slovenskih skladateljev. Ubrano petje je napolnilo stolnico in ganilo srca romarjev. Med poslušalci je bil tudi član nemško govorečega dela Katoliške akcije. Bil je navdušen nad veličastnimi in vsebinsko bogatimi slovenskimi pesmimi. Za šalo pa tudi zares, je komentiral, da ga bo nevoščljivost še nekaj časa preganjala in to samo zaradi naših Marijinih pesmi, ki so ga zelo nagovorile.

Koncertu so sledile pete litanije z nagovorom in blagoslovom. Obred je vodil Peter Olip, župnik v Št. Lenartu pri Sedmih studencih na Brncih in duhovni asistent Katoliškega ženskega gibanja. Z liturgičnim pozdravom je odprl slovesno šmarnično pobožnost in v svojem nagovoru opisal lik Matere Božje, h kateri se zatekamo in nas v stiskah sprejema v svoje milostno naročje. Lavretanske litanije je s sočnimi glasovi, kot so dejali organizatorji, pel moški del šturskega zbora, orgle je igral Andrej Feinig.

Po starem in edinstvenem slovenskem običaju je praznik obogatila tudi »pesem zvonov«. Pritrkovalci iz Goriških Brd in Nabijalci iz Kazaz so ves dan ustvarjali mehko harmonijo ritmov in melodij na dobro uglašenih zvonovih, v dveh poznogotskih zvonikih. Največji zvon tehta sedem ton in je narejen iz brona topov zaseženih po porazu Turkov pred Dunajem.

Po skupni sklepni pesmi Marija skoz` življenje je bilo na dvorišču pred cerkvijo še prijateljsko druženje. Ob vinski kapljici in pršutu iz Goriških Brd je odmevala slovenska pesem v izvedbi vseh prisotnih. Romanje po poteh slovenskih korenin smo Šturci zaključili s petjem Jenkove Lipe ob ogledu vojvodskega prestola na Gosposvetskem polju.

Šturski zbor je tokrat zadnjič prepeval kot Mešani zbor Župnije Šturje.
Odslej bo njegovo ime Župnijski zbor Filipa Terčelja Šturje.

MEŠANI ZBOR V ILIRSKI BISTRICI

Na drugem koncertu iz Cikla sakralnih koncertov je v cerkvi sv. Petra v Ilirski Bistrici v soboto, 7. aprila, prepeval šturski mešani zbor. Celovečernemu koncertu je prisluhnilo lepo število poslušalcev, ki je zbrano in navdušeno sledilo programu. Zbor je pred koncertom pel tudi pri sv. maši.

KULTURNI PRAZNIK MED ZAMEJSKIMI SLOVENCI V ŠTEVERJANU


23. 2. 2018 je Slovensko katoliško prosvetno društvo Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana pripravilo pevski večer v počastitev slovenskega kulturnega praznika, posvečen predstavitvi zbirke uglasbenih Terčeljevih pesmi z naslovom Vaš Terčelj.

Praznični večer sta oblikovala dva mešana pevska zbora; zamejski Frančišek B. Sedej iz Števerjana in župnijski iz Šturij. Slišali smo Terčeljeva besedila v bogoslužnih in Marijinih pesmih.

Marko Tavčar, glavni urednik Goriške Mohorjeve družbe, je v predstavitvi Terčeljevega življenja in zbirke Vaš Terčelj poudaril njegovo veličino. Kulturni dogodek je imenoval poklon Terčelju in vsem njegovim sodobnikom, ki so v času fašizma ohranjali versko in kulturno identiteto Slovencev na Primorskem. V sklepu nagovora smo slišali Terčeljeve besede v odlomku o društvenem življenju iz leta 1923, ki spodbujajo tudi nas, da skrbimo za kulturno in versko omiko našega naroda v zamejstvu ali domovini.

Na koncu je zadonela Terčeljeva Najvišji, vsemogočni Bog v skupni izvedbi obeh nastopajočih zborov, ki sta ju vodila zborovodji Marinka Šuštar in Patric Quaggiato.

ŠTURSKI ZBOR V SAKRALNEM ABONMAJU

Kulturno društvo Schellenburg in Uršulinski samostan iz Ljubljane prirejata že sedmo leto Sakralni abonma, ki zajema izvajanje sakralne glasbe vseh obdobij in slogov. V letošnji sezoni bodo sodelovali APZ France Prešeren iz Kranja, Zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, Stolni zbor sv. Nikolaja Ljubljana, Godalni kvartet Belebend, Deški zbor Schellenburg, Zbor Mezzo iz Novega mesta in Oddelek za staro glasbo Akademije za glasbo. Otvoritev letošnjega abonmaja je bila zaupana Mešanemu zboru Župnije Šturje, kot zboru, ki ne izvaja sakralne glasbe na koncertnih odrih, ampak izključno pri bogoslužju, torej v njeni izvorni vlogi. Koncert je bil 18. oktobra 2017 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

RADIJSKI PRENOS SV. MAŠE

Mešani zbor je v nedeljo, 9. julija, prepeval pri prenosu sv. maše. Zapel je, vključno s stavki Troštove Petnajste maše trinajst skladb.
Prenos je pripravil Program ARS, Radio Ljubljana, predvajal pa tudi Radio Ognjišče.
Posnetek je trajni »dokument« zbora. Najdemo ga v Audio arhivu Radia Ognjišče pod rubriko Sveta maša ali na Radiu ARS na tej povezavi.

Iz preteklosti sta v Audio arhivu Rada Ognjišče še dva taka zapisa, sv. maša na Sv. Gori, 25. 6. 2017 in sv. maša na binkošti, 11. 5. 2008.

TRISTOLETNICA KRONANJA SVETOGORSKE PODOBE

Na velikem praznovanju na Sv. Gori ob tristoletnici kronanja svetogorske podobe so v nedeljo, 25. junija 2017, sodelovali tudi šturski pevci. Združena mešana zbora naše župnije in Župnije Col, vodi ga Martina Peljhan, sta se od velike noči pripravljala na izvedbo Svetogorske maše, ki jo je za to obletnico napisal skladatelj Jože Trošt.

Besedilo Rože Gantar in Ivana Pojavnika pripoveduje zgodbo o prikazanju Marije deklici Urški, o zaupanju ljudi v Marijino pomoč skozi zgodovino, o trikratnem begunstvu Marijine podobe in o problemih današnjega časa, za katere rešitev se s prošnjami zatekamo k njej. Pripoved zgodbe je skladatelj zaupal solistu, doživeto jo je zapel baritonist Marko Kete, zboru pa je namenil mašne stavke in del, ki poudarja zvestobo veri in domovini. Orgelski part je odlično odigrala Ana Trošt, barvitost zvoka je dopolnil Trobilni kvintet Contrast, dirigirala je Marinka Šuštar. Mogočna skladba je zazvenela v vsej lepoti, združila je sedemdest ljudi, ki so z učenjem in izvedbo skladbe darovali znanje in mnogo ur prostega časa za ta pomemben dogodek.

Na začetku slovesnosti je prvič zazvenel tudi Preludij na temo pesmi Spet kliče nas venčani maj za orgle in trobilni kvintet skladatelja Jožeta Trošta, ki ga je za praznovanje napisal po naročilu svetogorskega gvardjana. Slovesnost je ob somaševanju številnih duhovnikov in škofa dr. Jurija Bizjaka vodil apostolski nuncij nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz. Znane Marijine pesmi, ki so donele v izvedbi vseh prisotnih, so ustvarile občutek domačnosti in navdušenja. 

Pomembnost dogodka in pomen Sv. Gore za naše kraje je poudarila tudi prisotnost občinskega vodstva Nove Gorice in Krajevne skupnosti Solkan ter krajevnih in cerkvenih predstavnikov iz Hrvatske in Italije.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

ZLATA MAŠA IN ŠAGRA

Letos je bilo na praznik farnega zavetnika sv. Jurija zelo slovesno. Združili smo dve praznovanji, šagro in zlato mašo.
Domačin, duhovnik g. Niko Štrancar je pri slovesni sv. maši obhajal petdesetletnico duhovniškega poklica. Somaševali so vsi duhovniki rojaki iz naše župnije. Mešani zbor je sodelovali pri dveh sv. mašah, dopoldanski in zlati, popoldanski. Za pevce je bil praznični dan kar velik pevski zalogaj, saj so zapeli kar 38 predvsem umetnih zborovskih skladb, kar je zahtevalo dobro pevsko kondicijo. Moški del zbora pa je prepeval tudi na prijateljskem druženju po slovesnosti.


Šturski mešani zbor je 2. aprila 2017 prepeval na kulturni prireditvi v konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici.
Letos je 80 letnica nasilne smrti skladatelja Lojzeta Bratuža, ki so ga zaradi njegove zvestobe slovenskemu jeziku in narodu umorili fašisti. Na slovenskih, še posebej pa primorskih korih je njegova glasba še danes zelo prisotna. Mnoge skladbe je uglasbil na besedila Filipa Terčelja.
Trije združeni zbori in članica gledališča iz Teharij so se poklonili njegovemu spominu.
Prireditve so se udeležili tudi nekateri skladateljevi sorodniki, med njimi skladateljeva hči, gospa Lojzka Bratuž.

MePZ župnije Šturje v Ljubljani

V nedeljo, 15. januarja, je zbor pel v frančiškanski cerkvi na Tromostovju v Ljubljani. Hrvaška katoliška misija je zbor povabila na zaključni dogodek 29. hrvaških božičnih dnevov, ki so se končali s sv. mašo in koncertom šturskega zbora. Maševala sta vojaški ordinarij v Bosni, msgr. dr. Tomo Vukšić in msgr. dr. Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof.

Ker je še božični čas, je zbor pri sv. maši pel Pastoralno mašo Jožeta Trošta, slovenske umetne božične pesmi ter dve hrvaški božični ljudski. Na orgle je igral Gregor Klančič. Po sv. maši je bil še koncert. Zaključil se je z dvema hrvaškima pesmima ter obvezno Sveto nočjo. Pri petju zadnjih dveh pesmi so se pridružili tudi poslušalci, kar je dalo koncertu poseben praznični pečat.

Zbor je prejel mnoge zahvale, ker je izvajal štiri hrvaške božične pesmi in tako prisotnim prinesel domačnost in budil spomine.

Po koncertu so pevci pred Prešernovim spomenikom z dvema domoljubnima pesmima zaključili z glasbo bogato nedeljo.


Posnetki: Jože Trošt – Pastoralna maša: Gospod usmili se… Slava… Svet… Jagnje Božje…