Na Slomškovi Ponikvi


V soboto, 6. maja je bila na Ponikvi zaključna prireditev za bralce Slomškovega bralnega priznanja. Iz naše župnije se jo je udeležilo osem predstavnikov.
Z avtobusom smo se skozi lepo sončno Slovenijo proti Ponikvi odpeljali skupaj z udeleženci iz Budanj. Najprej nas je ob veselem prepevanju sprejela OŠ Blaža Kocena. Dramska skupina domačih osnovnošolcev nam je uprizorila posebno in zelo poučno zgodbo o Kekcu. Junaki te zgodbe so nas spremljali skozi ves dan. Nas še posebej Bedanec, saj smo Šturci in Budanjci v času popoldanskih poučno zabavnih iger spadali v njegovo skupino.
Po dramski igri je sledila podelitev priznanj. Iz naše župnije so si za štiriletno branje posebno priznanje prislužile Mojca Pregelj, Iris Leban, Neja Polanc in Neža Vrtovec. Vsem iskreno čestitamo in želimo, da vztrajajo pri tem lepem, vzgojnem in koristnem delu še naprej!

Popoldne so nas animatorji popeljali po gričevnati štajerski pokrajini do cerkvice sv. Ožbalta. Na tem kraju je bl. Anton Martin Slomšek v svojem času pasel krave. Mi pa smo spoznavali zdravilne rastline, se učili himno Slomškovega bralnega priznanja, spoznavali Slomškove pregovore in spodbudne misli ter še kaj poučnega. Ob tem smo iskali rešitev gesla, ki je skupaj s srečo ob žrebu pomenil ključ do knjižne nagrade. Od cerkve sv. Ožbalta nas je potka v gosjem redu peljala do župnijske cerkve sv. Martina, kjer smo imeli sveto mašo. Po maši je sledilo težko pričakovano žrebanje za nagrade. Ena je prišla v roke Šturskega bralca. Sledilo je še presenečenje za vse: prejeli smo vsak svojo sončnico, posajeno v lončku in pripravljeno, da svojo rast nadaljuje prav na našem vrtu, da iz enega semena zraste lepa roža z veliko semeni. Naj nas to spominja na letošnje geslo, ki smo ga ta dan večkrat slišali: »Je v mladih letih setev, bo v starih dobra žetev!« Pot domov je minila hitro, saj nas je spremljala lepa in razigrana pesem.
Hvaležni smo, da smo se lahko udeležili tega srečanja tudi v imenu vseh ostalih bralcev, ki niso mogli biti zraven. Slomškovo bralno priznanje si je namreč v Šturjah letos »pribralo« 21 bralcev, od tega si jih je 20 prislužilo zlato nalepko. Ta priznanja in nalepke pridejo v roke bralcev ob koncu katehetskega leta. Vsem iskrene čestitke!