Tristoletnica kronanja svetogorske podobe

Na velikem praznovanju na Sv. Gori ob tristoletnici kronanja svetogorske podobe so v nedeljo, 25. junija 2017, sodelovali tudi šturski pevci. Združena mešana zbora naše župnije in Župnije Col, vodi ga Martina Peljhan, sta se od velike noči pripravljala na izvedbo Svetogorske maše, ki jo je za to obletnico napisal skladatelj Jože Trošt.

Besedilo Rože Gantar in Ivana Pojavnika pripoveduje zgodbo o prikazanju Marije deklici Urški, o zaupanju ljudi v Marijino pomoč skozi zgodovino, o trikratnem begunstvu Marijine podobe in o problemih današnjega časa, za katere rešitev se s prošnjami zatekamo k njej. Pripoved zgodbe je skladatelj zaupal solistu, doživeto jo je zapel baritonist Marko Kete, zboru pa je namenil mašne stavke in del, ki poudarja zvestobo veri in domovini. Orgelski part je odlično odigrala Ana Trošt, barvitost zvoka je dopolnil Trobilni kvintet Contrast, dirigirala je Marinka Šuštar. Mogočna skladba je zazvenela v vsej lepoti, združila je sedemdest ljudi, ki so z učenjem in izvedbo skladbe darovali znanje in mnogo ur prostega časa za ta pomemben dogodek.

Na začetku slovesnosti je prvič zazvenel tudi Preludij na temo pesmi Spet kliče nas venčani maj za orgle in trobilni kvintet skladatelja Jožeta Trošta, ki ga je za praznovanje napisal po naročilu svetogorskega gvardjana. Slovesnost je ob somaševanju številnih duhovnikov in škofa dr. Jurija Bizjaka vodil apostolski nuncij nj. eksc. msgr. dr. Juliusz Janusz. Znane Marijine pesmi, ki so donele v izvedbi vseh prisotnih, so ustvarile občutek domačnosti in navdušenja. 

Pomembnost dogodka in pomen Sv. Gore za naše kraje je poudarila tudi prisotnost občinskega vodstva Nove Gorice in Krajevne skupnosti Solkan ter krajevnih in cerkvenih predstavnikov iz Hrvatske in Italije.