Romanje v Medjugorje 12.10.2017 – 14.10.2017

V četrtek 12. oktobra, v zgodnjih jutranjih urah, se je skupina 45 romarjev skupaj z župnikom Zoranom odpravila na molitveno romanje z duhovno obnovo h Kraljici miru v Medjugorje. Vožnja do predvidenega cilja je ob duhovnih mislih ter molitvi rožnega venca minila hitro. Na poti smo se seznanili s splošnimi informacijami o Medjugorju, pokrajini in krajih v bližini ter dogodkih povezanimi z Medjugorjem.

Po nastanitvi v hotelu in zgodnji večerji smo pohiteli k cerkvi, posvečeni sv. Jakobu. Na prireditvenem prostoru za cerkvijo smo skupaj z veliko množico romarjev s celega sveta sodelovali pri molitvi rožnega venca, sveti maši in zelo lepem evharističnem češčenju.

V petek dopoldan smo romarji obiskali Križevac, hrib z betonskim križem na vrhu, postavljen je bil leta 1933. Na vrh smo prispeli ob molitvi križevega pota , ki ga je župnik Zoran zaključil z molitvijo in blagoslovom vsakega romarja, vsi pa smo se povezali v molitvi očenaša za našega g. župnika.

Popoldan smo odšli v skupnost Cenacolo, kjer se izvajajo ozdravitve od raznih zasvojenosti. Prisluhnili smo dvema pričevanjema o spreobrnitvi in spoznanju Boga, ki sta nam pustila zelo močne vtise in razmišljanja o življenju, preizkušnjah, odgovornosti in naši veri.

Dan smo zaključili na prostoru za cerkvijo z molitvijo rožnega venca, sveto mašo in zelo lepim češčenjem križa. Bogat nagovor mašnika o molitvi in postu nam je ostal globoko v srcu.

Po zaključku pobožnosti smo si ob poti, ki vodi do bronastega kipa Vstalega Jezusa, zvečer ogledali še kapelice, v katerih so v mozaični tehniki prikazane skrivnosti svetlega rožnega venca.

Zadnji dan našega romanja smo začeli z vzponom na Crnico – kraj prvega Marijinega prikazanja, kjer je postavljen kip Device Marije.

Ob povratku domov smo zavili še v hrvaško narodno svetišče Vepric – »hrvaški Lurd«. V kapeli z Rupnikovim mozaikom, je župnik Zoran, ob sodelovanju romarjev s petjem, branjem božje besede in prošnjami, maševal po namenu romarjev.

Zelo zadovoljni, duhovno obogateni in napolnjeni z mirom Svetega duha smo se v večernih urah vrnili na naše domove. Vse dni nas je spremljalo čudovito sončno in toplo jesensko vreme, ki smo si ga lahko samo želeli. Dotaknila so se nas tudi osebna pričevanja in vtisi romarjev, ki so jih nekateri podelili na avtobusu, ter občudovanje moči in energije starejših in težko hodečih romarjev, ki so zmogli strmo in skalnato pot na Križevac in Crnico.

Hvaležni za globoko duhovno obnovo in nakazano novo pot naše vere se zahvaljujemo Bogu in župniku Zoranu za čudovito duhovno spremljanje, organizacijo in vodenje. Povezani v občestvu in združeni v molitvi kličemo Božjega blagoslova in Marijinega varstva na vse duhovnike, naše družine in na vso Štursko župnijo.