Terčeljev spominski dan 2018

V župniji Šturje smo 7. januarja 2018 obeležili Terčeljev spominski dan.
Pri vseh svetih mašah smo molili za Terčeljevo beatifikacijo; da bi bil prištet med svetnike. Še posebej slovesno je bilo pri župnijski sveti maši s škofom Metodom Pirihom in ob somaševanju domačih duhovnikov, g. Zorana Zornika in g. Ivana Albrehta.
V uvodu maše smo slišali: 'Na današnjo nedeljo obhajamo spomin Jezusovega krsta. Ob tej priložnosti se lahko zavemo tudi pomena svojega krsta. V naši cerkvi je bil krščen tudi Filip Terčelj, katerega se danes spominjamo ob 72-letnici mučeniške smrti. S svojim življenjem je Bogu vedno izkazoval globoko pripadnost, ne glede na posledice'. Kesanje smo obudili s Terčeljevimi besedami: 'Mi sami smo nevredni, da bi slavili te. Priznavamo skesano, da smo žalili te. A ti ne boš zavrgel skesanega srca, očiščeno bo pelo, slavilo Stvarnika'.
Gospod škof je v pridigi poudaril, da je v zavesti starejših še vedno živ spomin na povojne poboje. Ker mediji in šolski učbeniki ne pišejo o naši polpretekli zgodovini, se ustvarja vtis, kot da teh grozot sploh ni bilo. Ljudem je bilo odvzeto dostojanstvo, pravica do groba in osebnega spomina. Naša dolžnost je, da iščemo resnico in se zavzemamo za ohranitev spomina.
Po sveti maši je župnijski mešani pevski zbor pod vodstvom gospe Marinke Šuštar pripravil recital treh Terčeljevih pesmi. Ubrano so zazvenele Presveta noč; K tebi, sveto Božje dete; Prikazala se je zvezda.
V župnijskih Oznanilih smo lahko prebrali, da 'kristjani nasilje spreminjamo v dar mučeništva, zato si želimo, da Terčelja časti čim več ljudi za svetnika, da ga bo tudi Cerkev za takega razglasila'.