Bralci za Slomškovo priznanje poromali na Ponikvo


Preko tristo otrok, staršev in animatorjev se nas je v soboto, 5. maja 2018 zbralo na Ponikvi na zaključnem, nagradnem in zahvalnem romanju bralcev za Slomškovo bralno priznanje. A avtobusom se nas je skupaj z romarji iz župnije Budanje odpeljalo tudi petnajst Šturcev. Bili smo edini predstavniki naše škofije. Takole so spomine na ta dan zapisale Iris, Katja, Ema in Vida:
»Že zjutraj ob 6.50 smo se Šturci odpravili iz glavne avtobusna postaje v Ajdovščini. Zatem so se v Logu na avtobus vkrcali še Budanjci. Na avtobusu smo najprej začeli z molitvijo sveti angel in oče naš, nadaljevali pa s pesmijo in nasmeškom na obrazu, čeprav nam je pri petju kdaj zaškripalo in se tudi ukulela ni dala kar tako uglasiti. Ko smo prispeli na Ponikvo, smo kaj hitro začeli s programom. Veliko smo peli in si ogledali predstavo Čenča. Podelili so nekatera priznanja in nagrade. Sladila je molitev pred jedjo in pojedli smo naše sendviče. Po malici smo se igrali igro Lov na zaklad. Po igri smo se zbrali v cerkvi sv. Martina, kjer smo imeli sveto mašo in nato nagradno žrebanje. Iz našega avtobusa letos žal ni bil izžreban nihče. Vseeno smo se imeli lepo in tudi smeha ni manjkalo.«
Vsaka zase so dodale:
Katja Peršič: »Naučila sem se, da je Anton Martin Slomšek zelo rad bral knjige in dobil a to posebno nagrado.«
Iris Leban: »Tudi knjiga je lahko dober prijatelj.«
Ema Fabjan (Budanje): »Naučila sem se, da je prijateljstvo vredno več kot katerikoli zaklad.«
Vida Vrtovec: »Mož beseda je dragocenejši kot kup zlata.«
Gotovo bo današnji dan v posebnem spominu ostal Nini Čermelj, ki je prejela posebno priznanje, saj je pri branju vztrajala devet let. Prejela je poseben Slomškov medaljon. Medaljon si je z zvestim branjem prislužila tudi Tinkara Kobal, vendar se žal današnje prireditve ni mogla udeležiti. Sicer pa smo v letošnjem letu »pribrali« kar 30 priznanj in skoraj vsa so ovenčana še z zlato nalepko. Veseli smo pridnih bralcev in jih bomo še naprej spodbujali k branju v upanju, da jih bodo dobre knjige bogatile in jim bodo približale veliko modrosti, predvsem pa Jezusa samega.