Oratorij 2018

Oratorij – prvi dan

Danes se je začel 2. šturski oratorij, ki je skupaj zbral 83 otrok ter 24 animatorjev, tehnikov in voditeljev. Letos nam je za zgled škof Friderik Baraga, ki je misijonaril med Indijanci v Severni Ameriki. Na župnijskem dvorišču smo tako v vetrovnem jutru spoznali mladost in Baragovo življenje vse do njegovega odhoda v misijone. Prav zaradi pomembnih korakov, ki jih je moral storiti v svoji mladosti, je bila danes osrednja tema dneva odločitev. O odločitvah je v največji meri govorila kateheza – župnikova, ki je bila namenjena vsem otrokom, in kateheza po manjših skupinicah. Opoldansko molitev smo tokrat imeli kar na župnijskem vrtu, kjer smo s pesmijo in besedo počastili Gospoda. Po duhovni hrani je bil čas za hrano, ki je napolnila naše želodčke, po njej pa smo imeli nekaj prostega časa. Če boste te dni po Šturjah srečali »Indijance«, smo to mi. Tako smo se tudi danes s peresi na glavi odpravili na indijansko veliko igro in nato nazaj proti župnišču, saj se je prvi dan že počasi bližal h koncu. Čakal nas je le še lep zaključek pri sv. maši, pri kateri so se nam pridružili tudi starši. Se že veselimo jutrišnjega dne, da bomo izvedeli, kaj vse nam še ima za povedati Baraga.

Oratorij – drugi dan

Drugi dan oratorija smo spremljali Baragov prihod med severnoameriške Indijance. Ker je bil to zanj vstop v povsem drugačen svet, je bila tema dneva kultura. Pri dopoldanskih dejavnostih smo se tako spraševali, kakšna je naša slovenska in krščanska kultura ter kako živimo to svojo kulturo. Ob 11.00 pa smo tudi mi spoznali precej drugačen a zelo bogat svet, svet bolnih in ostarelih iz Doma starejših občanov Ajdovščina. Imeli smo skupno sveto mašo in pred Boga položili vsak svoje prošnje in molitve. V popoldanskem delu nas je zopet pričakala velika igra polna indijanskih prigod, med njo pa je bilo še prav posebno doživetje, ko smo si sami natisnili svoje majice. Današnji dan se je zaključil malo drugače kot običajno, saj smo se na koncu zbrali pri skupnem češčenju.

Oratorij – tretji dan

Baraga je šel med Indijance, da bi jim prinesel veselo oznanilo o Jezusu in jim s krstom odprl pot do nebes. Za to je bil pripravljen na velike žrtve. V hudi zimi je prehodil kilometre, ki jih še domorodci niso zmogli. Tudi mi smo se odpravili na pot, čeprav v vročem in sončnem vremenu. Gruča več kot sto mladih animatorjev in otrok se je izpred Šturskega župnišča podala proti sv. Marjeti. Tja smo prispeli malce utrujeni, a zelo veseli lepe hoja v prijetni družbi. Po okrepčilu so animatorji zaigrali delček dramske zgodbe o Baragu. Po njej so starejši otroci opravili zakrament svete spovedi, z mlajšimi pa smo razmišljali o pomenu krsta in veseli novici, ki jo je prinesel Jezus in jo je Baraga vdano razširjal med Indijanci. Sledil je še zadnji vzpon: od sv. Marjete smo šli na Planino. Šturske gospodinje so nam pripravile in pripeljale odlično kosilo. Po njem smo malce poklepetali in nato odigrali še nekaj zanimivih iger. Dan smo končali s sveto mašo na Planini.

Oratorij – četrti dan

Četrti oratorijski dan je za nami. V tem dnevu smo se srečali s tem, kako se je Baraga trudil, da bi Indijance rešil iz pasti alkohola, v katerega jih je silil beli človek. Spoznali smo tudi, kako skromno je Baraga živel in da ni bil navezan na materialne dobrine, da bi lažje služil bližnjemu. Sledil je pogovor v manjših skupinah, na katerih so tudi izdelali ptico, ki jih bo spominjala na to, da smo ustvarjeni za svobodo. Po katehezah pa smo imeli različne delavnice, ki so si jih izbrali otroci sami: plesna, glasbena, ustvarjalna, športna, vrtnarska, skavtska, delavnica peke piškotov in delavnica, pri kateri so se učili veščin prve pomoči. Animatorji in otroci so se odlično izkazali. Po odličnem kosilu smo se pozabavali z vodnimi igrami in različnimi vodnimi radostmi. Sledila je sveta maša, pri kateri smo se spomnili na kar tri misijonarje: našega sedaj že dobrega znanca Baraga in današnja godovnjaka brata Cirila in Metoda, ki sta zaslužna, da so naši predniki sprejeli krščansko vero. Po sveti maši smo se od najmlajših otrok poslovili, najstniki pa so ostali z nami do večera. Pogledali smo si film Metulji cirkus ter se ob njem pogovorili v manjših skupinah. Sledilo je prijetno druženje, ki smo ga zaključili s češčenjem Najsvetejšega.

Oratorij – peti dan

In prišel je dan, ko smo še zadnjič razgrnili oratorijsko zastavo. Kot običajno smo se zbrali na župnijskem dvorišču, kjer smo v zgodbi spoznali Baraga v vlogi škofa. Kljub starosti in bolezni je svoje poslanstvo še naprej neumorno opravljal, zato je bila današnja tema dneva gorečnost. Še preden smo se o njej pogovarjali pri katehezi po skupinicah, smo naredili še eno skupinsko sliko za spomin. Pred kosilom smo se učili nekaj novih spretnosti v delavnicah, po njih pa smo se v molitvi zbrali pred križem na dvorišču. Svoje želodčke smo napolnili z zelo dobrim kosilom, ki nam je dalo energijo tudi za zadnje velike igre, ki so kot vse dni do zdaj potekale v indijanskem duhu. Po igrah pa se je naš oratorij že hitro bližal koncu, saj je bila pred nami samo še zaključna sveta maša, ki je potekala na našem osrednjem prostoru – na župnijskem vrtu. Pri njej smo se Bogu zahvalili za toliko lepih trenutkov, ki smo jih prejeli v tem tednu. Na koncu oratorija pa bi se radi zahvalili tudi mnogim ljudem. Najprej staršem, ki so nam zaupali svoje otroke in nas podpirali s spodbudami, pomočjo in pecivom. Zahvaljujemo se tudi vsem ostalim, ki so poskrbeli, da na oratoriju nismo bili ne lačni ne žejni. Hvaležni smo tudi vsem, ki so nam in otrokom predstavili, kako se tiska na majice in motiv natisnili za vse otroke. In nenazadnje nam je pri izpeljavi oratorija pomagalo veliko ljudi, ki so nam kakšno stvar posodili ali izdelali za nas, ki so mirno prenašali našo razigranost po šturskih ulicah in tistih, ki so s tiho molitvijo podpirali naš oratorij. Vsem se od srca zahvaljujemo. Hkrati pa že čakamo novih priložnosti, ko se ponovno srečamo vsi animatorji in otroci.