Praznovanje župnikovih 50 let

V Šturski župniji smo na dan vseh vernih rajnih poleg duhovne vsebine tega praznika praznovali še 50. rojstni dan našega župnika Zorana Zornika. Kot se za okrogel jubilej spodobi, je ekipa zagnanih mož že na predvečer tiho postavila »kalono« iz dveh smrek in tablo z napisom »Slovenec sem že 50 let«. Opolnoči se je zbrala skupina več kot 50 župljanov s pevci in našemu župniku zapela podoknico »Zadoni nam, zadoni«.« V župnišču se je prižgala luč in »Abraham« je v slavnostni opravi s palico in šaljivo zaprisego sprejel župnika med »Abrahamovce«. Nato smo v župnišču nazdravili in župniku osebno voščili, se malo okrepčali, zapeli še nekaj pesmi ob spremljavi harmonike in mu povedali nekaj lepih besed. Župnik Zoran je bil, kljub zgodnji uri, dobro razpoložen in vesel takšnega presenečenja župljanov, saj smo se zbrali od mladih do starejših, in mu tako izkazali pozornost.

Po nekaj urah spanja se je razvil dan in župljani smo pridno pripravljali vse potrebno za večerno mašo in župnijsko praznovanje po njej v Marijinem domu. Mladi so zelo lepo in domiselno okrasili prostor med cerkvijo in Marijinim domom ter med župniščem in cerkvijo z zastavicami, fotografijami in napisi »Bog vaš živi». Po molitvah za rajne na Ajdovskem pokopališču smo se zbrali pri sveti maši, kjer so sodelovali vsi župnijski zbori in vse ljudstvo. V nabito polni cerkvi je po koncu maše za vse verne rajne sledila še pesem »Zadoni nam, zadoni« in nato še slavnostni nagovor našemu dragemu župniku Zoranu Zorniku in izročitev daril. Župljani smo v Duhovni šopek zbirali molitve, obiske maš, dobra dela, darovano trpljenje in druge darove. Razveselili smo ga tudi z ročno napisano ikono Marije z Jezusom, ki blagoslavlja. Vsi skupaj smo župniku Zoranu zapeli pesem, napisano samo zanj, ob kateri ga je »Abraham« pospremil iz cerkve. Sledilo je druženje v čudovito okrašenem Marijinem domu, ki je bil kar premajhen za vse župljane, zato sta zelo prav prišla šotora, ki sta zunaj prestregala dežne kaplje in dajala streho ljudem, ki smo se res množično zbrali, da župniku Zoranu izkažemo naklonjenost in dobre želje. Pevci so zapeli še pesem »Marija skoz' življenje« in napitnico za nazdravljanje. Sledila je izročitev karikature in pogostitev z dobrotami, z lepo aranžiranim in okusnim pecivom ter slavnostno torto. Prijetno je bilo pokramljati z ljudmi v sproščenem vzdušju. Marsikdo je želel osebno stisniti roko župniku, ki je vsakomur namenil nekaj časa. Zanimivo je bilo videti fotografije in diaprojekcijo z različnih romanj, maševanj, oratorijev in drugih župnijskih dogodkov in druženj, kar priča o izredno bogatem župnijskem dogajanju in seveda veliki obremenjenosti našega župnika Zorana, ki skrbno pripravlja, organizira in združuje najrazličnejše skupine in tako odpira naša srca za povezovanje.

Našemu župniku Zoranu Zorniku se Šturci iz srca zahvaljujemo za vso ljubezen in predanost, s katero spodbuja duhovno življenje v župniji, za vložene napore združevanja vseh generacij, za osebni zgled vere in zaupanja in mu sporočamo, da ga imamo radi. Prepričani smo, da o tem pričujejo polna cerkev in dobro obiskane skupine in dogodki ter da radi pridejo k maši tudi od drugod. Še enkrat mu voščimo obilje Svetega duha, Jezusovega zaupanja v Nebeškega očeta in Marijino pripravljenost »Tukaj sem, zgodi se Tvoja volja.«