Vsak potrebuje nekoga, ki ga razume

Trgovec je nad vrata obesil izvesek »Kužki naprodaj«. Taki napisi pritegnejo majhne otroke in kmalu seje pod trgovčevim izveskom pojavil fantiček. »Po koliko pa boste prodajali kužke?« je vprašal. Trgovec je odgovoril: »Približno od 30 do 50 dolarjev.« Fantiček je segel v žep in potegnil ven nekaj drobiža. »Imam 2,37 dolarja,« je rekel. »Jih lahko vidim?« Trgovec se je nasmehnil in zažvižgal. Iz pasje hišice je prišla psica. Pritekla je do trgovine, sledilo pa ji je pet drobnih, drobcenih kosmatih kepic. Eden od mladičkov pa je prav opazno zaostajal. Fantiček je takoj opazil šepajočega kužka in vprašal: »Kaj je narobe s tem kužkom?« Trgovec je pojasnil, da je mladička pregledal veterinar in ugotovil, da je brez kolčnega sklepa. Vedno bo šepal. Vedno bo hrom na eno tačko. Fantič se je vznemiril. »Tega kužka hočem kupiti.« Trgovec je rekel: »Ne, ni ti ga treba kupiti. Če si ga resnično želiš, ti ga podarim.« Fantič je bil vidno prizadet. Pogledal je lastnika naravnost v oči, dvignil prst in rekel: »Nočem, da mi ga Podarite. Ta kužek je vreden ravno toliko kakor vsi drugi in zanj bom plačal polno ceno. Pravzaprav, zdaj vam bom dal 2,37 dolarja, nato pa vsak mesec 50 centov, dokler ga ne odplačam.« Trgovec je ugovarjal: »Res ti ni treba kupiti tega kužka. Nikoli ne bo mogel teči, skakati in se igrati s tabo, kot bi se lahko drugi mladički.« Ob tem se je fantič sklonil, zavihal hlačnico in odkril grdo zmaličeno in pohabljeno levo nogo v veliki kovinski opornici. Ozrl se je k trgovcu in mehko rekel: »No, tudi jaz ne tečem ravno dobro in kužek potrebuje nekoga, ki ga razume!«


Dan Clark


Za pogovor: Poznaš koga, ki je drugačen od drugih ljudi? V čem je drugačen? Kako se ob tem počutiš?


+ + + + + + + + +


ŠESTA POSTAJA KRIŽEVEGA POTA: Veronika poda Jezusu potni prt

Molimo te, Kristus, in te hvalimo – ker si s svojim križem svet odrešil.

Jezus, Veronika se ni bala, kaj bodo rekli ljudje. Sredi množice je stopila k tebi in ti podala bel prtiček, v katerega si odtisnil svoj krvavi obraz.

Podarjamo ti svoje srce. Vanj vtisni svojo podobo, da ne bomo nikoli pozabili, koliko si trpel zaradi naših grehov in opustitve ljubezni do Tebe in bližnjih.

Oče naš. Zdrava Marija. Slava Očetu.

Usmili se nas, o Gospod – usmili se nas.

O Jezus, blagoslovi me, …

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.


Vsak potrebuje nekoga, ki ga razume (PDF)