Aktivne počitnice v Čezsoči

V nedeljo devetega avgusta okrog treh popoldan, ko je termometer kazal čez 36℃, smo se dobili pred župniščem.

V avtomobile smo naložili manjkajoče stvari in se odpeljali proti Čezsoči.

Čez dve uri, po krajšem postanku v Kobaridu smo prispeli v Čezsočo, kjer smo se namestili in postavili šotore.

Medtem, ko smo odrasli skrbeli za kuhanje in druga opravila, so otroci izkoristili prečudovito naravo za snemanje novega filma.

V ponedeljek smo v sončnem jutru hitro našli izziv, pohod po Polovniku proti razgledišču nad Čezsočo. Razgled je bil res čudovit. Popoldansko vročino pa smo preganjali v bližnjih tolmunih potoka. Po sveti maši v Čezsoči so otroci zvečer zakurili ogenj.

V torek zjutraj so nas nepričakovano obiskale Bernarda in Miljeva s precej sladkim presenečenjem – dvema tortama. Sladica je po zajtrku otrokom zelo teknila. Dopoldan smo obiskali Rezijo, kjer smo v vasici Solbica v domačem muzeju spoznali rezijansko hišo ter zbirko od rojstva do krsta. Otroci so po vasi sledili rezijanski pravljici o zajčku. Pot smo nadaljevali proti Nevejskemu sedlu, kjer smo imeli hitro malico. Nevihtni oblaki so nas pregnali proti s soncem obsijanemu Rabeljskemu jezeru. Ob in v jezeru so najbolj uživali otroci in gospod župnik. 😉

Tretji dan so otroci dokončali svoj film. V bližnjem potoku so še enkrat pogledali vse tolmune in se peš podali po strugi navzgor. Zvečer po večerji in pakiranju, smo se veseli in polni doživetij odpravili proti domu. Gospodu župniku smo privoščili še dva dneva aktivnih počitnic.

Počitnic v Čezsoči smo se udeležili člani štirih šturskih družin in naš gostitelj gospod Zoran, kateremu smo zelo hvaležni.

Zaključek bo ogled mladinskega filma, ki je nastal v Čezsoči avgusta 2020.


Marko B.