Sinodalni večeri post 2022

Kaj je sinodalnost Cerkve?

Papež Frančišek trdi: »Pot sinodalnosti je pot, ki jo Bog pričakuje od Cerkve v tretjem tisočletju«. To pomeni, da skupaj hodimo, skupaj premišljujemo in spoznavamo, kateri procesi lahko pomagajo živeti občestvo, doseči sodelovanje in se odpreti poslanstvu. Da bi mogli to doseči, moramo poslušati Svetega Duha, kaj govori Cerkvi. Sinodalni proces ni zgolj zasedanje škofov, temveč skupno potovanje vseh vernih. Vsi smo poklicani k dejavni udeležbi pri odrešenjskem poslanstvu Cerkve. Namen sinode ni pisati dokumente, temveč navduševati ljudi, da začnejo sanjati, v kakšno Cerkev so poklicani.

Kdo lahko sodeluje?

V evangeliju lahko vidimo, da se je Jezus obračal na vse. Zato ne bi smel biti nihče izključen iz tega procesa. Moramo biti pozorni na oddaljene, na tiste, ki so Cerkev zapustili, na uboge, revne, male. Ne bomo prišli do novih spoznanj, če bodo vključeni samo tisti, ki so že zdaj aktivni v naših občestvih. Dopustimo, da Bog spregovori tudi po oddaljenih. Vsi ste povabljeni, da se pridružite in spregovorite o Cerkvi, da poveste, kaj vas navdihuje, kaj vas moti in kaj predlagate.

Temeljna vprašanja, ki izhajajo iz naših izkušenj v župniji, dekaniji, škofiji…

  • Kako in v kolikšni meri se danes v Cerkvi uresničuje »hoditi skupaj«?
  • Kaj bi morali spremeniti in katere korake bi morali narediti, da bi bila Cerkev bolj sinodalna?
  • Česa se v Cerkvi (župnija, župnijske skupine, gibanja…) veselimo?
  • Kaj nas v Cerkvi žalosti? S čim se ne strinjamo?
  • Katere so rane, ki so jih nekateri doživeli v Cerkvi (v župnijah, župnijskih skupinah…)?
  • Katere so težave s katerimi se mnogi kristjani srečujejo danes?
  • So določene prakse v Cerkvi res delo Svetega Duha?
  • Katere so možnosti za rast naših župnij?

1. TOVARIŠI NA POTI

Sreda, 2. marec ob 19.15 (po pepelnični maši)

Skupaj nam je lepše

V Cerkvi in družbi smo drug ob drugem na isti poti.

Kako močna je po vašem mnenju skušnjava, da bi razmišljali v smislu »naši«/«vaši«? Kako se v Cerkvi spodbuja medsebojna povezanost in kako gradimo živo občestvo? Kaj prispeva župnija k temu, da se med nami tkejo prijateljske vezi? Katere so še odprte priložnosti? Kakšne aktivnosti bi morala organizirati župnija, da bi privedla čim več družin v župnijsko skupnost? Kaj ponuditi in kako vključiti družine v župnijsko skupnost?


2. POSLUŠATI

Sreda, 9. marec ob 19.00

Poslušanje je prvi korak sinodalnosti. Pogoj za poslušanje je odprto srce. Samo tako lahko preraščamo predsodke, ki so obrambni mehanizmi za uveljavljanje svojih prepričanj.

Lahko rečete, da vam v župniji kdo prisluhne? Kako in koliko se na župnijskih srečanjih poslušamo? Ali župnik prisluhne nasvetu laika, ki je strokovnjak oziroma vešč na določenem področju? Koga bi morali še posebej poslušati? Poslušamo otroke in mlade? Kaj nam lahko sporočijo mladi zakonski pari z majhnimi otroci? Prisluhnemo duhovnikom, redovnikom, redovnicam? Prisluhnemo oddaljenim kristjanom? Zakaj so se od Cerkve oddaljili?


3. SPREGOVORITI

Sreda, 16. marec ob 19h

Vsi smo povabljeni k pogumnemu in neustrašenemu govoru.

Se čutite dovolj pogumni, da spregovorite na glas, ko je potrebno pričevati za Resnico? Kaj vas pri tem ovira? Ali bi za našo župnijo lahko rekli, da je nam in večini vernikov dana možnost spregovoriti? Kaj lahko naredite vi osebno, da bi bil glas vaše župnije bolj slišan tudi v širši lokalni skupnosti? Na kakšen način se trudimo za premagovanje dvoličnosti, zahrbtnosti, hinavščine in oportunizma?


4. PRAZNOVATI

Sreda, 23. marec ob 19.00

»Skupna hoja« je mogoče le, če temelji na skupnem poslušanju Božje besede in obhajanju evharistije.

Kaj bi v župniji še lahko naredili za globoko in doživeto obhajanje bogoslužja? Kako bi znova poživili molitev občestva za družine in njihove člane? Kako molitev in liturgija vplivata na zahtevne in težke odločitve? Kaj lahko na področju molitve in liturgije naredimo za razvoj sposobnosti poslušanja? Kakšni smo kot kristjani, ki živimo iz evharistije: veseli ali žalostni, navdušeni ali zdolgočaseni, … Kakšne so naše nedeljske maše skozi oči otrok, mladih, staršev, občasnih udeležencev, …


5. SOODGOVORNI V POSLANSTVU IN SODELOVANJU

Sreda, 30. marec ob 19.30

Sinodalnost je v službi poslanstva Cerkve, h kateremu so poklicani vsi njeni člani: oznanjanje vesele novice o Vstalem.

Ali se vam zdi, da so v župnijo dobro vključene osebe, ki aktivno delujejo v javnem življenju? Katere korake še lahko naredimo, da bi okrepili odnose med župnijo in širšo družbeno skupnostjo? Kako skupnost podpira lastne člane, ki so aktivni na družbeno-političnem področju? Kako poteka razločevanje duhov glede konkretnih izbir in odločitev na področju oznanjevanja? Kako mlade spodbuditi, da bi sklenili cerkveni zakon? Kako prepoznavati poklicane v duhovništvo, redovništvo in jih pri tem razločevanju podpreti? Razmerje med tradicijo in poglobljenostjo. Lahko zase trdite, da se znotraj občestva čutite poklicani k sodelovanju z vodstvom? Imate dovolj glasu za soodločanje o ciljih in sredstvih skupnega dela? Kaj naredimo, da privabimo ljudi k sodelovanju? Koliko je mnenje laikov upoštevano? Kako deluje avtoriteta? Kako voditelji v Cerkvi (župnik, voditelji skupin…) izvajajo svojo avtoriteto? Kolikšna je odgovornost pri poslanstvu posameznih članov in skupin? Kako spodbujamo poslanstvo in odgovornost laikov? V kolikšni meri je sinodalnost med nami že prisotna in rojeva žlahtne sadove?


6. RAZLOČEVATI IN ODLOČATI

Sreda, 6. april ob 19.30

V sinodalnem slogu se odločitve sprejemajo z razločevanjem, ki temelji na soglasju, to pa izhaja iz skupne poslušnosti Duhu.

Na kakšen način se v župniji sprejemajo odločitve o načinu izvajanja pastoralnih dogodkov? Ali v župniji poteka razprava o gospodarskih projektih, o načrtih kaj je nujno? Kako kot kristjan in kot župnijska skupnost presojamo ljudi, ki jim je razpadel zakon? Jim ponujamo možnost vključitve v župnijsko delovanje? Kako opozoriti tiste, ki nevredno pristopajo k sv. obhajilu? Kako spodbujamo udeležbo pri sprejemanju odločitev?


SREČANJA ZAČNEMO V CERKVI,

NATO NADALJUJEMO PO SKUPINAH.

Zaključimo v 60. minutah


Zgibanka Sinodalni večeri 2022 (PDF)