Sredini pohodi Karitas

Konec marca so minila že 3 leta, odkar Župnijska Karitas Šturje organizira sredine pohode. V kolikor ni preveč slabo vreme, se vsako sredo dobimo ob 8h, v najbolj vročih mesecih pa ob 7h, na šturskem placu, pred trgovino Brumat. Ko odbije cerkveni zvon, startamo. Včasih je potrebno prav na hitro poiskati kako prazno mesto za parkiranje, kajti točnost je lepa čednost. Vedno se najde prav lepa skupina pohodnikov, ki si želimo združiti prijetno s koristnim. Medsebojno spoznavanje, druženje in klepetanje so tako prijetni, da komaj opazimo, kako se nabira število prehojenih korakov. Največkrat gremo po standardni poti s šturskega placa v Grivče, mimo izvira Hublja v Gorenje, Čohe, kjer ob kapelici vedno zmolimo. Pot nadaljujemo mimo ranča in bazena, zaokrožimo na prenovljeni ajdovski glavni trg, kjer si pogosto privoščimo še kavico. Včasih smo pohodniki predlagali kako spremembo ture. Tako smo se že sprehodili po Skrilanki, dvakrat obiskali Dolgo Poljano, nedavno pa tudi cerkvico sv. Urbana nad Lokavcem, pa novo klopco nad izvirom Hublja smo iskali in našli.

Za obeleženje obletnice pa smo šli izpred železniške postaje v Ajdovščini do Plač, kjer smo pri Lurški Mariji molili v zahvalo za prehojene poti in v priprošnjo za naprej. Nato smo se v tišini povzpeli po rebri v Vipavski Križ in se ustavili pri postajah križevega pota, ki ga je izklesala kamnoseška skupina Manče in je bil pred kratkim postavljen ter blagoslovljen. Po krajšem postanku smo se zopet vrnili v Ajdovščino.

Sredini dopoldnevi so vedno prijetni, zato vabimo tudi nove pohodnike in pohodnice, da se nam kadarkoli pridružite, brez obveznosti, da bi morali hoditi vsako sredo. Tudi samo enkrat ste dobrodošli in verjamemo, da vas bo prijetno vzdušje pritegnilo, da boste radi večkrat prihajali.