Blagoslov Martinove stopinje v Žapužah

Ob mednarodnem dnevu Evrope je bil označen in odprt še primorski del pešpoti sv. Martina, ki poteka iz Madžarske, preko Slovenije in Italije v Francijo. Evropski kulturni center sv. Martina Tourskega Slovenija, katerega predsednik ja pater Edvard Kovač, je skrbnik dela poti, ki poteka po Sloveniji. O 550 km dolgem slovenskem odseku je bilo že pisano v majskem Latniku. Kot simbol dobrotljivosti sv. Martina je bil izdelan logotip stopinje in plašča, ki ga meč deli na dva dela od katerih je sv. Martin enega podaril beraču. Na celotni poti, kjer je 60 točk označenih z žigi, so na Martinove cerkve postavili omenjeno obeležje – relief Martinove stopinje. Pred cerkvijo v Žapužah, kjer je 550 let stara cerkev, posvečena sv. Martinu je potekala slovesnost blagoslovitve na prvi prošnji dan 23. 5. 2022.

Šturski župnik Zoran Zornik je k blagoslovu povabil prav predsednika centra, patra Edvarda Kovača, ki se je vabilu z veseljem odzval. V podružnični cerkvi v Žapužah je ob somaševanju Zorana vodil mašno bogoslužje. V nagovoru je na kratko opisal življenjsko pot sv. Martina, ki naj bi v času svojega življenja vsaj dvakrat potoval skozi naše čudovite kraje. Večina Slovencev ga pozna v povezavi s krstom vina v novembru. Pater Edvard pa je poudaril, da je sv. Martin najbolj poznan po dobroti, ki jo je izkazal bližnjemu s podarjenim plaščem. Kako lepo je deliti dobrine z drugimi, kjer se v bistvu bolje počuti tisti, ki daje, kot pa tisti ki prejema.

Ob koncu maše je Zoran prebral prošnje za vse potrebe, med katerimi je bila najmočneje izražena prav prošnja: »pred vojno reši nas Gospod«. Po maši sta odkrila obeležje in pater Edvard Kovač ga je blagoslovil. Med mašo je prepeval Šturski cerkveni zbor Filipa Terčelja. Ob zaključku so navzoči prejeli spominsko podobico. Med druženjem po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali tudi majhno filatelistično razstavo, povezano z romarskimi potmi. Ob odprtju Martinove poti je bila izdana tudi razglednica in osebna znamka z logotipom Martinove poti, žigosane s priložnostnim poštnim žigom. ki jo je izdalo Društvo zbiralcev.

Pohodniki, ki bodo hodili po tej poti bodo dobili žig Sv Martina iz Žapuž v hotelu Pigal v Ajdovščini.

Aleš Brecelj