Blagoslov konj v Žapužah

Že tradicionalno se je v organizaciji društva Sveti Štefan iz zgornje Vipavske doline zbralo pri cerkvici sv. Martina v Žapužah mnogo konjenikov na konjih in z vozovi. Blagoslov je potekal v lepem vremenu, v okrilju zelenja mogočnih lip. Kaplje blagoslovljene vode je delil šturski »ta novi« župnik g. Zoran Zornik. Za zdravje in srečne poti jezdecev ter živali smo molili na dan, ko je praznovala šturska župnija šagro sv. Jurija.

Za skupino zastavonoš, ki so se ponosno sprehodili mimo cerkve, se je zvrstilo okrog petdeset konj. Predsednik društva Rafael Premrl je vsakega posebej predstavil, gospodinje v narodnih nošah pa so konjem postregle s kruhom in soljo ter kozarčkom za konjenike. Na mimohodu so se predstavili tudi nekateri konjarji z mladimi, nekajmesečnimi žrebički.

Že dan pred blagoslovom so člani društva pripravili zanimive delavnice, ki sta jih pri Evgenu Stibilu vodila dva veterinarja. Predstavila sta področje kiropraktike pri konjih ter nasvete v času pričakovanja žrebeta, pred porodom. V nedeljskem popoldnevu je sledilo dresurno jahanje ter spretnostno tekmovanje za mlade in odrasle.

Aleš Brecelj