Šturski oratorij

Čas na oratoriju očitno teče s prav posebno hitrostjo, saj je petek, in z njim zadnji dan oratorija prišel, še preden smo se tega dobro zavedli. Zjutraj smo se zbrali na dobro znanem šturskem dvorišču, kjer smo odplesali nekaj bansov, zapeli nekaj pesmi ter dan uradno začeli s spustom zastave, molitvijo in himno. Nato smo se vsi skupaj nasmehnili fotoaparatu in naredili eno skupinsko sliko, ki nas bo spominjala na 1. šturski oratorij. A za slikanje na cerkvenem dvorišču ni bilo prav veliko časa, saj smo se morali kar hitro odpraviti na pot. Podobno kot so po Jezusovem vstajenju apostoli odšli oznanjat veselo novico, smo tudi mi danes krenili na pot. Pot seveda ni bila tako zahtevna, kot so bile poti prvih oznanjevalcev evangelija, a tudi naša pot je bila polna različnih preprek in nalog. Mimo Grivč smo odšli na Fužine, kjer smo pojedli kosilo, videli zadnji del dramske igrice ter prisluhnili kratki katehezi. Po skupinah smo se vrnili v dolino, kjer smo se kar kmalu morali pripraviti na zaključno sv. mašo.
Hvaležni smo, da smo te dni preživeli skupaj – se skupaj veselili, peli, se učili, ustvarjali, se igrali, spoznavali Marijo in Božji dotik v njenem in našem življenju ter Šturjam prinašali mlado in živo vero.

Hvaležni smo tudi vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da smo otrokom in mladim lahko približali Boga – vsem, ki ste nas podpirali z molitvijo, vsem, ki ste prenašali živ-žav (včasih res glasen) okoli cerkve in župnišča, vsem, ki ste poskrbeli za naše želodčke ali nam na kak drugačen način materialno pomagali. Predvsem pa smo hvaležni staršem, ki ste nam teh pet dni zaupali svoje otroke. Upamo, da bodo iskrice, ki smo jih v tem tednu prižigali v otroških dušah, zanetile neugasljiv ogenj trdne vere.

​Četrti dan oratorija smo animatorji pričeli praznično: s torto. 29. junij 2017 je namreč ravno dvajseta obletnica mašniškega posvečenja našega župnika Zorana Zornika. Po sladkem zajtrku pa smo se podali v nov oratorijski dan. Z Marijo smo stali pod križem in spoznali, kako jo je Jezus dal vsem nam za mater. Postala je mati Cerkve. Po skupni katehezi so otroci obiskali štiri "otočke", na katerih so spoznavali, kaj pomeni živeti v občestvu Cerkve: kaj pomeni skupna miza za krščansko (družinsko) skupnost, kako je za krščansko življenje pomembna evharistija in kako drugi zakramenti. V zakristiji so spoznali vse, kar se skriva v "ozadju svete maše". Za otroke nekaj novega pa je bilo, da so spoznali sveta olja (krstno in bolniško olje ter sveto krizmo).

Tekom dneva so izdelali lepe križe. Dan smo končali s sveto mašo malo prej kot običajno. Ob koncu maše so animatorji župniku za njegov praznik zapeli malo prirejeno pesem Res velik si Bog (besedilo med slikami), po njej pa smo se odpeliali na Sveto Goro, kjer je bil v duhovnika posvečen Gabrijel Kavčič.

Hvaležni smo za še en lep oratorijski dan!

 

Tretji dan oratorija smo animatorji začeli kot običajno – s hvalnicami in molitvijo za animatorje. Del dneva, ko so bili z nami tudi otroci, pa smo preživeli po malo manj običajnem urniku, saj smo začeli z veliko igro, ki nam je že nakazala, da bo v dramski igri danes govora tudi o čudežu v Kani Galilejski. Pred kosilom smo imeli še katehezo, odšli pa smo tudi pozdravit Jezusa v cerkev. Po popoldanskih delavnicah smo dan zaključili s sv. mašo. ​

Za nami je že drugi dan oratorija v katerem smo ob Marijinem zgledu premišljevali o modrosti, ki nam pomaga pri naših odločitvah. Pri odločitvah o poteku oratorijskega programa pa je imel nekaj prstov (oz. kapelj) vmes tudi dež, saj smo mu morali kar nekajkrat pobegniti pod streho. A to nas ni prav nič oviralo, da ne bi preživeli še enega dne polnega pesmi, molitve, igre, druženja in ustvarjanja.

V nedeljo, 25. 6. popoldne, smo se zbrali animatorji za oratorij v župnišču. Stekle so zadnje priprave na prvi šturski oratorij, zvečer pa smo pred Najsvetejšim naš oratorij izročili Najvišjemu.

Po prespani noči na pregretem podstrešju župnišča smo zjutraj animatorji odmolili hvalnice, se okrepčali pri mizi in potem veselo pričakali otroke. Zbralo se jih je 78. Preživeli smo en zeloooo lep dan, fotoaparat je ujel nekaj utrinkov.