Kateheza 18. marec 2020

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Ne mislite, da sem prišel razvezovat postavo ali preroke; ne razvezovat, marveč dopolnit sem jih prišel. Kajti resnično, povem vam: Dokler ne preide nebo in zemlja, ne bo prešla ne ena črka ali ena pičica postave, dokler se vse ne zgodi. Kdor bo torej kršil katero teh najmanjših zapovedi in bo tako ljudi učil, bo najmanjši v nebeškem kraljestvu. Kdor pa jih bo spolnjeval in učil, bo velik v nebeškem kraljestvu. (Mt 5,17-19)

Včasih postavim vprašanje: »Kaj je vera?« In pogosto je hiter odgovor: »To, da hodimo k maši.« Zdaj je pa na enkrat konec s to našo vero, k maši se ne sme 😇.

Sveti Pavel nas uči: Vera je v poslušnosti. Ko poslušamo in izpolnjujemo Božjo besedo, postajamo verni, ali kakor pravi Jezus v današnjem evangeliju: »Kdor pa jih bo (moje besede) spolnjeval in učil, bo velik v nebeškem kraljestvu.«

Adam in Eva nista hodila k maši. Njuna vera je bila na preizkušnji, ko sta izbirala, koga bosta poslušala. In bolj kot Boga, sta poslušala zapeljivca. Njuna zgodba se skoraj klavrno konča, če ne bi Bog posegel vmes in ju poiskal. Sv. Jožef ni hodil k maši, spominjamo in častimo pa ga, ker je poslušal Božji glas in se po njem ravnal. Tudi Marija ni hodila k maši, a njene besede: »Zgodi se mi po Tvoji besedi!« so za vedno spremenile tok človeške zgodovine.

Pri maši poslušamo Besedo in z obhajilom prejemamo moč, da bi Besedo tudi živeli v vsakdanjem poslanstvu.

Zdaj, ko ne moremo k sveti maši, razen prek spleta, je priložnost, da se bolj posvetimo Jezusovi besedi. Danes nam pravi, naj jo poslušamo in učimo.

Ker smo več doma, je priložnost, da na Hozana.si preberemo dnevno Božjo besedo ali pa se vsaj ob teh postnih spodbudah ustavimo ob Božji besedi in jo poskušamo prenesti v naše življenje.

+ + + + + + + + +

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.

ČETRTA POSTAJA KRIŽEVEGA POTA: Jezus sreča svojo mater

Molimo te, Kristus, in te hvalimo – ker si s svoji križem svet odrešil.

Jezus, ko si nosil težki križ, si srečal na tej poti svojo mater Marijo. Ni ti pomagala nositi bremena, je pa s teboj materinsko čutila in trpela. V veliko tolažbo ti je bilo to srečanje.

Prosimo te za naše družine. Da bi znali živeti skupaj, se zahvaljevati drug za drugega in si pomagati. Naj bodo tudi ti dnevi priložnost za poglobljene vezi v naših družinah.

Oče naš. Zdrava Marija. Slava Očetu.

Usmili se nas, o Gospod, – usmili se nas!

V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.