Kateheza 17. marec 2020

Danes nas Božja beseda vabi k odpuščanju. Ampak to ni samo po sebi umevno. »Sonce naj ne zaide v vaši jezi,« nam svetuje Sveto pismo. Iz izkušnje vemo, da je dobro, da se hitro pobotamo, vsak zamujen dan, teden, leto … je težje. In vendar nam Beseda danes govori, naj odpustimo sedemdeset krat sedem krat, torej vedno (prim. Mt 18,21-35)

So stvari, dogodki, ki nas zaznamujejo. Potrebno je, da si priznamo, da nas je nekaj prizadelo, da smo v sebi nemirni, da nas je postavilo v stanje odpora. In tukaj nam prihaja naproti Gospod, ki nas s križa uči odpuščanja: »Oče, odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo!« Pogled na križ je šola odpuščanja!

Ljudje smo dobri, a smo včasih v naših potezah nerodni, »ne vemo kaj delamo«. Zato je prav, da se zavemo, da smo ljubljeni od Očeta, da nam On vse odpušča, da nam On daje moč, da odpuščamo svojim dolžnikom, tistim, ki s(m)o v svoji nerodnosti podrli nek odnos. In vendar so naši bratje, naše sestre v Kristusu.

Pa mislim, da v teh dneh ne gre le za podrt nerodnost v odnosih. Gre za solidarnost. Pomislim na uboge trgovke, trgovce, ki 7/8 ur stojijo za blagajno in vsak od nas vanje diha in kiha svoj »zadah«. Brez zaščite so/smo! Morda smo sposobni prepoloviti obisk trgovine, če svojega soseda vprašam, če kaj potrebuje iz trgovine, in zanj nabavim jaz. Malo ponižnosti, da dovolim, da mi sosed, soseda prinese najnujnejše stvari iz trgovine in s tem prepolovim možnost okužbe tistega, ki je na blagajni.

Tudi sodelavci Župnijske Karitas so pripravljeni komu iti v trgovino, če kdo potrebuje pomoč. Ne, nisem za to, da bi institucija (Karitas) pomagala pri nabavi nujnega. Bolj spodbujam, da se sosedje med seboj povežete in si pomagate. Tudi to je priložnost za medsebojno zaupanje, odpuščanje, dobro delo.

+ + + + + + + + +

TRETJA POSTAJA KRIŽEVEGA POTA: Jezusov prvi padec

Molimo te, Kristus, in te hvalimo – ker si s svojim križem svet odrešil.

Jezus, ti si padel. Božji Sin si, in si sebi dopustil padec, da bi mi v svojih padcih ne obupali, ampak bi z Božjo pomočjo vstali.

Spomnim se konflikta, ki sem ga bil deležen, po svoji ali tuji krivdi, Ti veš. Daj mi moč, da iz tega vstanem, da odpustim, da znova zaživim odnos sinov in hčera nebeškega Očeta.

Usmili se nas, o Gospod – usmili se nas!

+ + + + + + + + +

Ob 18.30 bo iz župnijske cerkve na spletu (Župnija Šturje) predvajana sveta maša.

Ob 19.30 bo zvon vabil k molitvi za rešitev od nalezljive bolezni.


Kateheza (PDF)