Blagoslov vlivanja novega zvona

V petek, 27. 5. 2022 se je 13 župljanov udeležilo vlivanja novega zvona v Livarni Žalec.

Obred smo začeli z blagoslovom tega dela, potem pa smo bili udeleženci prisotni pri tem svečanem dogodku.Vlivanje je potekalo ravno ob 12h, dogodek smo pospremili s petjem Angelovega češčenja.


Obred ob blagoslovu vlivanja novega zvona za župnijsko cerkev sv. Jurija v Šturjah

S skupno pesmijo prosimo in zaupno vsi molimo. Pridi, pridi, Sveti Duh …

Spoštovani!

Zbrali smo se k slovesnemu dogodku, ko bomo prisostvovali vlitju novega zvona za zvonik v župniji Šturje. Novi zvon bo tehtal približno 640 kg, krasila ga bo vinska trta, ker bo zvon odšel v vipavsko dolino, na njem pa bo podoba Jezusa, Dobrega Pastirja. Na njem bo napis: Jezus, dobri pastir, ohrani našo župnijo in slovenski narod. Šturje 2022. Z blagoslovom želimo prositi, da bi vlitje zvona uspelo in da bi zvon služil svojemu namenu: klical bo k molitvi, vabil bo k sveti maši, spominjal na angelovo oznanilo Gospodovega učlovečenja, oznanjal Jezusovo smrt ob petkih, ki je cena našega odrešenja, vabil bo k blagemu spominu in molitvi ob smrti naših župljanov.

Prisluhnimo Božji besedi:

Iz svetega evangelija po Janezu

Tisti čas je Jezus rekel: Moje ovce poslušajo moj glas; jaz jih poznam in hodijo za menoj. Dajem jim večno življenje; nikoli se ne bodo pogubile in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji od vseh, in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke. Jaz in Oče sva eno.«

Kristusov evangelij

Bratje in sestre, na zvonu bo pisalo: Jezus, dobri pastir, ohrani našo župnijo in slovenski narod. Šturje 2022, zato prosimo:

  1. Prosimo Gospoda, naj bo novi zvon prijetnega glasu, ki nas bo kot Dobri Pastir zbiral k Božji službi.
  2. Prosimo Gospoda za našo župnijo, ki bo imela nov zvon, naj tudi z njegovo pomočjo še bolj napredujemo v ljubezni do svete evharistije.
  3. Prosimo Gospoda za naš slovenski narod, da bi živeli v miru in bi napredovali v kulturi, veri, blagostanju in ljubezni do življenja.
  4. Prosimo Gospoda, naj z večnimi darovi povrne vsem dobrotnikom tega zvona.
  5. Prosimo Gospoda za vse, ki so se po strokovni plati trudili za ta zvon in blagoslovi njihova prizadevanja.
  6. Prosimo Gospoda za vse, za katere bo ta zvon oznanjal prehod v večno življenje, naj bodo deležni večne sreče v nebesih.

Oče naš

Molimo. Nebeški Oče, blago+slovi vlitje tega novega zvona. Naj bo njegov zven ubran z zvenom drugih naših zvonov. Naj bo njegova melodija blagozveneča in naj predrami naše duše, da bomo na njegovo vabilo odgovarjali s češčenjem Tebe, ki nam podarjaš Jezusa Dobrega Pastirja in Svetega Duha, ki razsvetljuje naše poti, ki živiš in kraljuješ vekomaj.

V imenu Očeta + in Sina + in Svetega Duha. Amen.


Želimo, da bo nov zvon blagozveneč in bo vabil k molitvi, sveti maši in slovesu od naših župljanov.

Dogodek vlivanja si lahko pogledate v priloženem filmčku in na slikah, nastalih med samim dogodkom.